Vävtyngd, vikingatid

Visningar i Ekeby våren 2020

Är du intresserad av att komma på visning av undersökningen i Ekeby under våren?  Anmäl intresse redan idag! Alla visningar och allt material är gratis. Inga förkunskaper krävs. Vi har specialvisningar för skolor m.fl.

Intill Ekeby kyrka i Kumla kommun genomför Arkeologgruppen AB en arkeologisk undersökning. Halva ytan undersöktes under hösten 2019. Den andra halvan kommer att undersökas i april-maj 2020.

Vi vet sen tidigare att det finns lämningar från äldre bronsålder, yngre järnålder och tidig medeltid. Lämningarna från bronsåldern består bland annat av en skärvstenshög, en djurgrav och ett hus. I Närke finns få lämningar från bronsåldern vilket gör Ekeby särskilt spännande. Under yngre järnålder och tidig medeltid har en större gård legat på platsen. Vi har tidigare hittat stolphål, kokgropar, härdar och ett stort lager av brända stenar och matavfall, ett så kallat skärvstensflak. I den södra delen av området finns en igenfylld källare som möjligtvis kan vara samtida med kyrkan vars äldsta delar är från 1100-talet. Ett fynd av ett gravstensfragment, en så kallad Eskilstunakista, som daterats till 1070-tal antyder att en äldre träkyrka funnits på platsen. De uppfördes oftast som privat­kyrkor för aristokratin. Är det dessa människor som bott på Källar­backen i Ekeby?
 • GUIDAD VISNING AV UTGRÄVNINGEN
  Varför gräver vi just här och vad är det vi hittar? Följ med arkeologen och lyssna till historien om Ekeby. Visningar av utgrävningen kommer ske på utsatta datum men kan även bokas för större grupper eller skolklasser. Datum och tid meddelas i vår.
  Passar: årskurs 7–9, gymnasiet, föreningar, företag eller dig som är nyfiken på arkeologi.
 • VISNING PÅ LÄTT SVENSKA
  En guidad tur av utgrävningen på enkel svenska. Visningen går i lite långsammare tempo och ger även en mer ingående bakgrund till de olika tidsperioderna och lämningarna. Egen tolk är självklart välkommen!
  Passar: SPRINT-klasser, SFI, föreningar eller andra grupper
  med önskemål om visning på enklare svenska.
 • SKOLVISNING
  Hur levde man egentligen under forntiden? Vad åt man, hur sov man och gick man i skolan? Följ med till utgrävningen i Ekeby och upptäck hur arkeologen jobbar för att ta reda på detta.
  Passar: förskola–årskurs 6.
 • FÖR DIG SOM ÄR LÄRARE
  Bokar du en visning för din skolklass skickar vi även med material eller en uppgift ni kan arbeta med på egen hand:
  Förskola-årskurs 6: Vill din klass vara med och illustrera Kumlas historia? När utgrävningen är klar kommer en faktabok för barn att publiceras men vi behöver hjälp med bilderna. Måla, rita och skapa bilder till boken!
  Årskurs 7–9, gymnasiet: Bli journalist för en dag! I samband med att klassen besöker utgrävningsplatsen får eleverna i uppgift att skapa ett digitalt reportage med valfri vinkel. Därefter finns möjlighet att publicera reportaget på vår hemsida.
  SPRINT och SFI: vid bokning av en visning på lätt svenska medföljer introduktionsmaterial samt en ordlista med svåra ord som kan förekomma under besöket.
MER INFORMATION OCH BOKNING
Kontakta förmedlingsansvarige arkeolog Sabina Larsson på
sabina.larsson@arkeologgruppen.se eller 073-516 84 96.